-    hotel-vallonnee-front 2 

 

 

 

Omgeving

 

 

Sfeervolle ligging nabij het centrum van het landelijk gelegen  plaatsje Simpelveld, een parkstadgemeente welke bruist van activiteiten, bezienwaardigheden en tal aan horeca en winkel aanbod biedt.

Omringd door het boeiende natuurschoon van het Zuid Limburgs heuvellandschap, welke uitnodigt de streek al wandelend of per fiets te ontdekken, U zult versteld staan van het stukje puur en vaak ongerepte natuurgebied en vergezichten.

Vanuit het hoogste punt van Simpelveld ook wel het mooiste uitzichtpunt van Nederland genoemd kunt U 17 kerkdorpen van de regio zien. Het unieke panorama reikt zelfs tot de uitlopers van de Belgische Ardennen en de Duitse Eiffel.

Door de zeer centrale ligging bent U op korte afstand  aan de rand van;

Maastricht 18 km,
Valkenburg 11 km,

Kerkrade 2km
Landgraaf 6 km,
Vaals 9 km (3 landen punt),
Heerlen 2 km,
Aken (duitsland) 10 km,
Luik (België) 23 km.

Epen 9 km

 

De naam Simpelveld;  

De oorspronkelijke naam: Simploviacum (‘huis van Simplovius’), welke gegeven in de Romeinse tijd door de Gallo-Romeinse bewoners van het dorp. Een andere verklaring is dat de oudste naam heeft geluid: Sempervivetum (‘begroeid met altijd groene wilde struiken, o.a. hulst’), zo genoemd naar het uitzicht van ons gebied door de kolonisten uit Wallonië na de Romeinse tijd in de 6e - 8e eeuw, tijdens het Merovingische Koninkrijk. 

Oudstrijders uit het Romeinse leger, afkomstig uit Gallië, Italië of andere streken, vestigden zich omstreeks het jaar 100 in herenboerderijen, gebouwd in de helling van het Hulsveld en de helling bij Vlengendaal. Enkele stenen kisten met de as van overledenen zijn uitgegraven. Een ervan werd wereldberoemd door het beeldhouwwerk aan de binnenzijde van de sarcofaag en door de kostbare grafgiften, welke zijn tentoongesteld in het rijksmuseum voor oudheden, doch in het gemeentehuis een kopie ter bezichtiging staat. Simpelveld kent een rijke geschiedenis,dit komt ook terug in de diverse opgravingen de afgelopen tijd. Te denken valt aan de sarcofagen van Simpelveld en Bocholtz en de daarbij gevonden voorwerpen, als ook de Romeinse villa van Vlengendaal. Ook de moderne geschiedenis is duidelijk te zien: de vele monumentale gebouwen, grote hoeves en kasteel De Bongard maken deze gemeente tot een bezienswaardigheid. 

De gemeente Simpelveld is gelegen tussen Parkstad en het Heuvelland, en wordt ook wel de “Poort van het Mergelland” genoemd. 

De gemeente kent een goede toeristische ontwikkeling, het landelijke karakter van de gemeente en het aanbod op toeristisch gebied bieden hierbij een goede basis.

 

De Poort van het Mergelland stelt zich voor, een film van Maurice van der Linden Tv-Limburg

Kijk hieronder naar de film:

 

meer informatie over toeristisch Simpelveld